Johan Ebbers

Johan Ebbers, business consultant: ‘Toen mijn kinderen een jaar of 6 waren vroegen ze me wat voor werk ik deed. “Ik ben bedrijvendokter,” zei ik. “Ik maak bedrijven beter.” Het klinkt eenvoudig, maar het is precies wat we doen. In 1988 heb ik samen met Peter Thesis opgericht. We begonnen met softwareadvies en geleidelijk groeiden we met onze klanten mee.

Ons werk is veelzijdig. We doen projecten waarvoor je vooral ICT-verstand nodig hebt, bij andere projecten ben je steeds aan het onderhandelen en ben je meer een projectbaasje. De overeenkomst is dat het om verandering gaat, vanaf de eerste stap totdat alles helemaal werkt.

Mensen meekrijgen, dat maakt mijn werk leuk. Te laten zien dat dingen anders, efficiënter kunnen. Dat is soms lastig, weerstand heb je niet zomaar overwonnen. Ik ga altijd het gesprek aan. Mensen mogen alles wat ik zeg in twijfel trekken. Dat is juist goed, ik heb liever niet dat ze klakkeloos alles van mij aannemen. Het gaat erom dat ze een verandering doormaken die bij hun organisatie past, waar zij mee verder kunnen. Natuurlijk gebruik ik daarbij technieken, maar dat zijn alleen handvaten. Het succes zit niet in de methode. Het gaat om het meekrijgen van mensen, dan pas is verandering succesvol.’