Drie manieren van projectmanagement

Deze maand deelt Thesis-collega en ervaren projectmanager Niels Wentink zijn kijk op projectmanagement.


Als ervaren projectmanager kom ik tot de conclusie dat er feitelijk maar drie manieren zijn om een project te managen. Een goede projectmanager past, wat mij betreft, alle drie de manieren toe om een project te managen. Opleiding en certificering zijn leuk, maar het gaat uiteindelijk om het gebruik maken van je gezonde verstand.

Over welke drie manieren heb ik het eigenlijk?

1. De ongestructureerde versie: ‘we zien wel hoe het loopt’
2. Het gebruik van een methode met als basis bijvoorbeeld Prince2, Agile of Lean. Naar eigen inzicht aangepast op de situatie.   
3. Het hanteren van een willekeurige methode en deze strikt naleven.

Op basis van het project en de omgeving waar je als projectmanager in zit, maak je voor jezelf de keuze welke aanpak je kiest. In de meeste grote organisaties kies je over het algemeen voor manier 2 of 3, afhankelijk van de mate van volwassenheid van projectmanagement binnen die organisatie.
Het aardige aan manier 3, met als basis Prince2, is dat het je de mogelijkheid geeft om binnen het hanteren van deze methode, door gebruik te maken van een van de zeven principes: tailoring, heel dicht tegen manier 2 aan gaat zitten.

Mijn collega's en ik hebben kennis van meerdere projectmanagementtechnieken en gebruiken in de praktijk vaak een mengeling van deze methodes. Je zou zeggen dat dit aanleiding is om met een Thesis projectmanagement standaard te komen, waarin we de drie manieren van aanpak integreren. Dat lijkt mij een mooi project!